Cultuureducatie

De School voor het Leven
Door Cultuureducatie leren kinderen kijken, luisteren, voelen, denken, doen, maken, spelen, leren, filosoferen, experimenteren en onderzoeken.
Vanuit deze vaardigheden kunnen we onszelf, anderen en de wereld om ons heen uitpluizen. Kunst beschouwen, ervaren en hierover filosoferen zijn voor mij de manier om deze vaardigheden te stimuleren en in gang te zetten. Zo worden mensen gestimuleerd een onbekend vlak van zichzelf te ontdekken. Door vragen te stellen als; wat als…..?, het bekende te bevragen en te leren durven dromen ontwikkelen kinderen zich tot rijkere volwassenen die zich weten te verhouden tot de wereld om hen heen en zelf hun leven kunnen vormgeven.
Leren leven, zou niet eens zo’n gekke titel zijn als er een naam zou moeten gegeven worden aan dit gebied.
Cultuureducatie is dus ongelofelijk breed. Cultuur behelst meer dan de taal die we spreken, ons politiek stelde, erfgoed en andere concrete fenomenen. Cultuur zit ook in onze tradities, gedachtegoed, communicatie, tradities, normen en waarden.
Bevragen en bekijken van kaders en structuren
bevragen van dingen die zijn en creëren van dingen die kunnen
Cultuureducatie is onmisbaar voor de vorming van jonge mensen tot kritische volwassenen

Bij en voor verschillende organisaties en instellingen geef en ontwikkel ik workshops en lessen in zowel de binnenschoolse als buitenschoolse cultuureducatie. Zo doe ik een hoop praktijkervaring op en blijf ik mijn visie op cultuuronderwijs ontwikkelen.

Nagesprek

Dit doe ik niet alleen door les te geven maar ook door te lezen!
Hieronder leesvoer voor de geïnteresseerden. Heb jij lees tips voor mij? Stuur mij een mailtje of reageer onder aan deze pagina.

– Onderwijs zou georganiseerde nieuwsgierigheid moeten zijn | De Correspondent
– Maak van theatereducatie een volwaardig en uitdagend onderdeel in het curriculum |LKCA
– 
Animatie: Changing Education Paradigms | Ken Robinsom
– 
De onderwijzer aan de macht | VPRO Tegenlicht

Sara (24) Maker van theater en educatie

Ik geloof dat de mooiste ideeën, de meest bijzondere inzichten en de spannendste oplossingen voortkomen uit de verbeelding. Door theatermaken en theatereducatie probeer ik mijn publiek, spelers en kleine mensen te verleiden tot het gebruiken van hun verbeeldingskracht. Laten we onze bedenksels niet verstoppen in ons achterhoofd maar delen en onderzoeken!

Ik volgde de opleiding Docent Theater aan de NHL. Na het doen van verschillende stages bij theatergezelschappen en in het onderwijs, waaronder Muziektheatergezelschap Orkater en Jeugdtheatergezelschap Het Houten Huis, studeerde ik in augustus 2015 af met een liefde voor kunsteducatie en theatermaken. Nu werk ik als zelfstandig ondernemer bij verschillende instellingen (Het Houten Huis, De Noorderlingen en anderen) en beweeg ik mij zich tussen mijn ambities als theater-maker en educatie-maker.

http://www.sarascholten.nl

Visie

Zoals je kunt lezen komt onze visie over welke plek kunsteducatie in kan/mag nemen in de samenleving overeen. W e zoeken samen naar een vorm waarin kunstdisciplines ten dienste staan van experimenteren. Waardoor kunsteducatie niet gericht is op vak-ambacht maar op het vergroten/scherp stellen/om te gooien van je perspectief op de wereld. Experiment, onderzoek en innovatie zijn hierin kernwoorden. Ons vertrekpunt is dan ook een filosofische vraag, omdat deze uitnodigt tot kritisch en creatief denken.

Kunsteducatie is, wat ons betreft, onmisbaar voor de vorming van kleine mensen tot (scherpzinnige) volwassenen.

Grand Theatre

Wij hebben het Grand Theatre altijd ervaren als een plek waar experimentele makers en innovatieve denkers een podium krijgen. Nu in de Noordelijke Provincies zoveel aandacht is voor innovatie, creatieve industrie en onderwijs, kan wat ons betreft het Grand Theatre een sleutelpositie innemen in Groningen. Ee n plek waar experiment en onderzoek de boventoon voeren is een plek waar kunstenaars, klein en groot, een onbekend gebied durven te ontdekken. Waar de lijn tussen publiek en maker transparant is. Waar publieksparticipatie een avontuur voor beide partijen kan zijn.

Ook op het gebied van educatie zou dit principe doorgetrokken kunnen worden.

Onze ambitie is om in het Grand Theatre een plek te creëren waar ruimte is voor kinderen om zelf antwoorden te zoeken op grote vragen. Volgens ons is dit nog wat mist in Groningen.Het gebeurd wel, maar incidenteel. Het Grand Theatre kan een plek kan zijn waar deze visie een duurzame bodem krijgt.
Vanuit dit idee willen wij een verbinding maken tussen kind, kunst en maatschappij op innoverende wijze. Wij zijn op zoek naar een een nieuwe vorm van kunsteducatie; een avontuurlijk interdisciplinair gedachten-experiment in de vorm van een spel.

Hieronder ons eerste idee om dit te bewerkstelligen. Een vorm die kan aansluiten op elke voorstelling en een basis kan zijn voor de educatie van het Grand Theatre. Ook wij zijn hierin nog onze weg aan het zoeken. Dit is daarom een eerste concept.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s