Het Houten Huis in de klas

Plaats een reactie
Nu

Het Houten Huis is sinds 2013 het jeugdtheatergezelschap van het Noorden.
Ons huis staat symbool voor het leven; waar soms ook iets piept en kraakt of een onverwachte gast langskomt.Altijd zijn we aan het timmeren en schuren aan verhalen, verbeelding en muzikaliteit. In al onze verhalen is een vorm van zelfoverwinning te vinden.
Sinds mijn stage in in 2014/2015 sta ik dicht bij dit gezelschap en ben inmiddels onderdeel van hun docententeam. Vanaf september 2015 werk ik mee aan de ontwikkeling van ‘Het Houten Huis in de klas’

Omdat Het Houten Huis kunsteducatie en cultuuronderwijs in het primair onderwijs belachelijk belangrijk vindt, willen we daarin een bijdrage leveren aan een doorlopende leerlijn. Hiervoor zijn we in samenwerking met Groningse basisscholen een kunsteducatieproduct aan het ontwikkelen: Het Houten Huis in de Klas!

Het Houten Huis wil de samenwerking met basisscholen in de stad en provincie Groningen intensiveren en zullen investeren in een langetermijnsamenwerking. We spelen beeldende muziektheatervoorstellingen en bij elke schoolvoorstelling bieden wij lesmateriaal dat ingaat op het thema van de voorstelling. N.a.v. hetgeen wij bieden, kregen we van verschillende scholen de vraag voor ondersteuning bij het cultuureducatieprogramma in de klas en deskundigheidsbevordering van de docenten.
Zo ontstond het idee om een autonoom kunsteducatieproduct te ontwikkelen.
In co-creatie ontwikkelden we met verschillende scholen ‘Het Houten Huis in de Klas’ dat ingezet kan worden als startactiviteit (kennismaking met elkaar en met kunst),
als reflectietool (na een voorstellingsbezoek) en om kunst een plek te geven in de rituelen van een school (als invulling van of aanvulling op een bestaande doorlopende leerlijn). Samen willen we een creatieve omgeving in de klas creëren en tegelijkertijd kinderen leren hun eigen leven vorm te geven. ‘Het Houten Huis in de klas’ dient hiervoor als middel.

“We willen de lesstof verbinden aan het echte leven. Hierdoor staat het ‘mens zijn’ centraal. Samen met scholen zoeken wij een antwoord op de vraag hoe kinderen zich kunnen voorbereiden op een steeds veranderende samenleving. Verbeelding en creatief denkvermogen spelen hierbij een essentiële rol. Het product kan onderdeel zijn van een doorlopende leerlijn cultuuronderwijs,” vertelt Karlijn Benthem, educatiemaker bij Het Houten Huis.

Dit product is bedoeld voor de middenbouw en zal uiteindelijk bestaan uit drie versies; een herfst, winter en lente versie. Per versie krijgt een leerkracht een pakket opdrachtkaarten en een ‘Houten Huis in de Klas’. Dit houten huis heeft de vorm van een houten boom, ontworpen door Michiel Groothof.

In april van 2016 was de eerste testversie klaar en probeerden 5 basisscholen in de provincie Groningen ‘m uit. De reacties waren heel positief en vanaf 21 september (de start van de herfst) gaan  verder met het tweede prototype: de herfstversie.
Maar liefst 15 scholen uit de provincie gaan elke dag aan de slag met een Houten Huisopdracht of vraag.

We ontwikkelen Het Houten Huis in de Klas in nauwe samenwerking met het onderwijs en professionals. Binnen Het Houten Huis werken alle medewerkers mee aan de inhoud en vormgeving.

Hoe Het Houten Huis in de Klas werkt

Er komt een huis wonen in de klas, of eigenlijk een boom. Hij kondigt zichzelf aan door middel van een brief; hij vraagt  of hij even mag blijven, wortel mag schieten en zich thuis mag voelen. Elke dag pakt de docent of één van de leerlingen een huiskaart, die een vraag of een opdracht bevat. Alle kinderen hebben een Houten Huisboekje gekregen waarin ze kunnen bijhouden wat er ontdekt, geschreven of gedacht wordt. Zoals elke huisgenoot is Het Houten Huis in de Klas geen dag hetzelfde.
Doordat er elke dag (kort) wordt gewerkt raken de kinderen en de leerkracht spelenderwijs gewend aan expressie, filosofie en creatief denken. Een ritueel of training, zodat het uiteindelijk vanzelf gaat om oplossingsgericht denken of iets creëren wat er daarvoor nog niet was…

 

Het Houten Huis in de klas kwam tot stand binnen het project Klassetheater.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s